BOEKEN DIE IK DE AFGELOPEN TIJD HEB GELEZEN

BOEKEN DIE IK DE AFGELOPEN TIJD HEB GELEZEN

Hi allemaal,

Een tijdje geleden heb ik een e-reader aangeschaft, omdat ik graag wat meer wilde gaan lezen. Aangezien aan fysieke boeken gemiddeld een prijskaartje tussen de €15,00 en €25,00 hangt, merkte ik dat dat me tegen hield van het daadwerkelijk aanschaffen van veel boeken, dus besloot ik een e-reader te bestellen. Ondertussen heb ik dit apparaatje dus al een tijdje in huis, inclusief een abonnement waarbij ik voor €9,99 per maand een ruime keuze heb uit boeken die ik nog wil lezen. Mijn e-reader staat vol met boeken waar ik benieuwd naar ben, dus ik kan heerlijk veel gaan lezen de komende weken, maanden en jaren. Via Instagram heb ik in een poll gevraagd of het jullie leuk lijkt om korte reviews terug te lezen op mijn blog. Veel van mijn volgers brachten hun stem uit en er werd alleen maar op ‘yay’ gestemd, dus dat lijkt mij overduidelijk. Onder het mom van: ‘u zegt, wij draaien’, lees je in dit artikel meer over de drie boeken die ik de afgelopen tijd heb gelezen.

HERSENSCHORSING | MARGÔT ROS & JEROEN KLEIJNE

Samenvatting

“‘Per dag mag ik van de dokter één ding doen waarmee ik mijn hersenen belast. Dus morgen ga ik DAS-klei kopen, er een grote bal van kleien en die door de ruit gooien. Dat moet lukken, denk ik.’
Wanneer actrice Margôt Ros, bekend van o.a. Toren C, tijdens een theatervoorstelling tegen een ijzeren balk loopt, verandert haar leven volledig. Ze krijgt de diagnose lichte hersenschudding – rustig aan doen is het advies. Maanden later is Margôt nog steeds niet in staat te functioneren: ze verdraagt geen licht of geluid, kan niet lezen en heeft nauwelijks energie. Iedere ochtend moet ze kiezen: zal ik bukken om de vaatwasser uit te ruimen, of loop ik naar beneden om de post uit de brievenbus te halen? Ze krijgt de diagnose post-commotioneel syndroom en moet rekening houden met een revalidatie van minstens anderhalf jaar waardoor zelfs de opnames van Toren C stil komen te liggen. Van een succesvolle, vrolijke vrouw met een actief sociaal leven is ze veranderd in een persoon die veroordeeld is tot eenzame opsluiting in haar huis en toeleeft naar de ontmoetingen met lotgenoten in de revalidatiekliniek.
In Hersenschorsing beschrijft Margôt Ros op openhartige wijze haar revalidatie, met de humor die we van haar gewend zijn. Ze schreef dit boek samen met haar partner Jeroen Kleijne.”

Mening

Ik ben onwijs blij dat ik dit boek heb gelezen. Zo’n jaar geleden kreeg ik de diagnose lichte hersenschudding (waar de doktoren later trouwens op terug zijn gekomen, want het bleek achteraf toch een zware hersenschudding te zijn) en ook in mijn geval was het advies van de huisarts rustig aan doen. Toch staat mijn leven tot op de dag van vandaag op zijn kop (haha, slecht woordgrapje) en struggle ik dagelijks met de klachten die ik ik heb overgehouden aan de klappen op mijn hoofd. Ik heb me het afgelopen jaar veelvuldig onbegrepen gevoeld, want “je had toch maar een lichte hersenschudding?”. Ik heb zó vaak getwijfeld aan wat ik ervaarde en voelde, want inderdaad, een lichte hersenschudding zou toch na een tijdje volledig moeten genezen? In ‘Hersenschorsing’ wordt op een hele waardevolle manier beschreven hoe het is als je leven in één klap (letterlijk!) veranderd. Het is een boek waar ik ontzettend veel steun heb gehaald en waar iedereen die moet leren leven met een beperking of vecht voor herstel heel veel kracht en erkenning uit kan halen. De wijze waarop het boek is geschreven vind ik ontzettend krachtig. De balans tussen hoe rot de situatie is en de positieve draai die er aan wordt gegeven, is werkelijk perfect. Er komt veel humor en positiviteit naar voren, waardoor ik zelf ook ‘lichter’ naar de situatie ben gaan kijken, beter heb leren relativeren en liever voor mezelf ben geworden. Anderzijds is Margôt ook ontzettend eerlijk en open over de dagen waarop het niet goed gaat en komt de zwaarte van de klachten die ze ervaart goed naar voren. Het boek is geschreven in dagboekvorm. Alle soorten dagen komen voorbij: helse dagen, dagen waarop het iets beter gaat, de dagen daarna waarbij er weer een terugval is, etc. Doordat het boek in dagboekvorm is geschreven, vond ik het een heel prettig boek om te lezen. De hoofdstukken zijn kort (gemiddeld 1 á 2 en maximaal 3 bladzijden per ‘hoofdstuk’) en dat maakt het -in combinatie met de vlotte, fijne manier van zinsopbouw- een heel prettig boek om te lezen, juist voor degenen die maar korte stukjes achter elkaar kunnen lezen. Voor anderen is het een boek die je werkelijk in één avond uit kunt lezen!

Conclusie

Dit boek is een absolute aanrader voor iedereen die te maken heeft met hersenletsel, ook als je iemand in je omgeving kent die hiermee te maken heeft. Het boek geeft veel informatie over wat dit met iemand doet en wat diegene ervaart, waardoor je jezelf of een ander beter leert begrijpen. Ik ga mijn naasten ook vragen om het boek te lezen (ik heb het boek als paperback aangeschaft voordat ik mijn e-reader bestelde, dus ik kan ‘m makkelijk uitlenen), zodat ze mijn situatie beter leren begrijpen. Het is vaak zo lastig om uit te leggen wat je precies voelt, vooral als je dat zelf al niet helemaal weet… Ik ben ontzettend dankbaar dat Margôt en Jeroen dit boek hebben geschreven, want ik weet zeker dat dit boek voor veel mensen heel waardevol en helpend zal zijn!

GEVANGEN IN MIJN BINNENWERELD | SUN-MI VENEMA

Samenvatting

“Een paar dagen voor haar achttiende verjaardag wordt Sun-Mi wakker met een onbestemd gevoel; er is iets mis, maar ze kan er de vinger niet op leggen wat dat dan is. Wat ze op dat moment nog niet weet, is dat haar leven binnen enkele uren volledig op zijn kop zal staan. Ze krijgt een hersenstaminfarct en raakt verlamd: ze kan niet meer bewegen, ze kan niet meer spreken, ze heeft geen enkel communicatiemiddel meer. Na een paar martelende dagen blijkt dat ze lijdt aan het locked-in-syndroom. Dit is het begin van het grootste gevecht van haar leven: maanden van therapie volgen, ze knokt voor een menswaardig en ondanks alles optimistisch bestaan.Gevangen in mijn binnenwereld is het schokkende, aangrijpende en toch heel positieve levensverhaal van een jonge vrouw die ondanks haar ziekte een vervuld leven eist, van zichzelf en iedereen om haar heen, en waarin ze laat zien dat je ook met lichamelijke beperkingen je dromen kunt verwezenlijken.”

Mening

‘Gevangen in mijn binnenwereld’ is een boek dat je een inkijkje geeft in een wereld die voor een ‘gezond’ mens niet te bevatten lijkt. Kun je je voorstellen dat je ineens wakker wordt en niet meer kan bewegen en spreken? Hoe bizar klinkt dat? Het is een ingrijpend boek, waarbij je Sun-mi ‘leert kennen’ en waarin je wordt meegenomen in haar leven. Ik vind het ontzettend knap dat zij ondanks dat ze veel minder kan dan een vitaal en gezond mens, toch zo positief blijft en er het beste van probeert te maken. Het verhaal is erg indringend en inspirerend. Echter had ik het boek in totaliteit wel iets diepgaander verwacht. De eerste zeven hoofdstukken gaan over het leven van Sun-mi voordat ze ziek werd. Je leest daarin eigenlijk het ‘gewone’ leven van de gemiddelde tiener. Ik snap dat het schetsen van een ‘vooraf’ en ‘achteraf’ situatie het grote verschil helder kan maken, maar ik vond het erg langdradig. De schrijfstijl van het boek vind ik matig. Voordeel daarvan is wel dat het heel gemakkelijk te lezen is en dat je door het boek heen vliegt.

Conclusie

Ik vind dit boek zeker een aanrader. Het laat je inzien hoe gelukkig je mag (en eigenlijk moet!) zijn met alles wat je kunt. Mijn benen werken, mijn armen werken, ik kan praten, etc. Daarnaast laat het boek je ook zien dat tegenslagen er zijn om ze te overwinnen. Je moet het beste maken van de situatie zoals ‘ie is, maar zeker niet opgeven en altijd blijven werken aan herstel.

MIJN LEVEN IN DE HEL | SARAH FORSYTH

Samenvatting

“De negentienjarige Engelse Sarah Forsyth werkt op een crèche in een provinciestadje. Op een dag ziet ze een advertentie: leidsters gezocht voor kinderdagverblijf in Amsterdam. Ze is wel toe aan wat avontuur en reageert onmiddellijk. Na een serieuze sollicitatieprocedure wordt ze aangenomen. Het lijkt wel een droom.
Die droom verandert in een nachtmerrie op het moment dat Sarah op Schiphol aankomt. De mensen die haar ophalen duwen haar in een auto, nemen onder bedreiging haar paspoort af en rijden regelrecht naar de Amsterdamse Wallen. Daar wordt ze zonder pardon achter het raam gezet. Haar ontvoerders laten er geen misverstand over bestaan: als ze probeert te ontsnappen, zal dat haar dood worden. Anderhalf jaar lang ondergaat Sarah de meest vreselijke vernederingen, tot ze uiteindelijk dankzij puur geluk een onbewaakt ogenblik vindt om te ontsnappen.”

Mening

‘Mijn leven in de hel’ is een ongelofelijk heftig, verschrikkelijk en indrukwekkend verhaal. Ik kon het boek maar moeilijk wegleggen. Het is bizar om te beseffen dat dit verhaal eigenlijk het verhaal er eentje is die ieder doodgewoon mens zou kunnen overkomen. Prostitutie is iets wat altijd heel ver bij me vandaan heeft geleken. Ik heb een opvoeding gehad waarin ik heb meegekregen wat prostitutie is en waar ik voorzichtig mee moest zijn – het typische ‘lover boy’ verhaaltje dat veel kinderen (en vooral meisjes, denk ik) meekrijgen tijdens hun tienerjaren. Dat een jongvolwassen, westerse vrouw op zo’n manier het prostitutiewereldje in gesleurd wordt, vind ik echt bizar. We weten natuurlijk allemaal dat mensenhandel nog altijd onderdeel is van deze wereld, maar dat men het ook op zo’n manier laat plaatsvinden, daar had ik echt geen weet van… Het verhaal van Sarah zou zo een verhaal van jou of mij kunnen zijn, waardoor het boek ook een echte eye-opener is. Waar velen misschien een beeld hebben dat prostituees “het toch op de een of andere manier zelf schuld moeten zijn dat ze in de prostitutie zijn beland”, kun je niet anders dan het bijstellen van die mening, na het lezen van dit boek. Een jong volwassen vrouw die op zoek is naar een uitdaging in het buitenland en solliciteert op een bepaalde functie, maar op plaats van bestemming zonder genade de prostitutie in gesleurd wordt. Daarnaast komt het nog dichterbij omdat het grootste deel van haar verhaal gaat over de maanden die Sarah in Amsterdam is geweest, waar ze heeft moeten werken als prostituee. De meeste Nederlanders hebben wel eens over De Wallen gelopen, dus je hebt ook nog eens met eigen ogen gezien waar dit gruwelijke verhaal zich heeft afgespeeld. Alles samen maakt gewoon dat het dichtbij komt, wat het verhaal denk ik ook nog heftiger maakt om te lezen. Het is verschrikkelijk wat er in ons landje allemaal zomaar kan gebeuren.

Conclusie

Ik vind ‘Mijn leven in de hel’ een heel ingrijpend boek. Je wordt meegesleurd in de duistere wereld van de prostitutie, zoals die in de Rosse buurt in Amsterdam plaatsvindt. Het verhaal is zo bizar dat je bijna zou denken dat het verzonnen is, maar dat is het helaas niet. Dat in het boek een waargebeurd verhaal wordt beschreven, maakt wel dat het een heel pakkend boek is, die ik maar moeilijk kon wegleggen. Het boek is een echte eye-opener en zeker een aanrader om te lezen voor iedereen die meer te weten wil komen over de prostitutie (in Amsterdam). Mocht je het boek liever in de oorspronkelijke taal (Engels) lezen, dan kun je het boek vinden onder de naam ‘Slave Girl’.

Zo, dat was alweer mijn eerste boeken-review. Ik vond het ontzettend leuk om de boeken die ik de afgelopen tijd heb gelezen, met jullie te delen en ik denk dan ook dat ik dit nog veel vaker wil gaan doen. Daarnaast zal ik binnenkort ook een review online plaatsen over de e-reader die ik heb aangeschaft én het abonnement waar ik het aan het begin van dit artikel over had, want daar krijg ik ook regelmatig vragen over via Instagram.

Bloglovin’ | Instagram | Facebook

Delen: