HEALTHY, VEGAN EN GEMAKKELIJK RECEPT VOOR DE HEERLIJKSTE ONTBIJTGRANEN

HEALTHY, VEGAN EN GEMAKKELIJK RECEPT VOOR DE HEERLIJKSTE ONTBIJTGRANEN

Hi allemaal,

Wie mij op Instagram volgt, ziet regelmatig food-gerelateerde Stories voorbij komen. Ik houd écht van lekker eten. Meestal probeer ik gedurende de dag de juiste keuzes te maken op het gebied van alles wat ik naar binnen schuif, waarbij ik ‘s avonds meestal de ‘mist’ in ga met chocolade, chips, koekjes, snoepjes, etc. Mijn levensmotto is dan ook: ‘balance is key’, haha. Waar ik vroeger door mijn drukke leventje vaak koos voor een snel ontbijt dat ik gemakkelijk on the go mee kon nemen, heb ik nu wel de tijd om rustig mijn ontbijtje te maken én op te smikkelen. Ik had de perfecte ontbijtgranen nog niet gevonden, maar daar is ondertussen verandering in gekomen. In deze blogpost ga ik het recept van mijn holy grail gezonde, vegan, gemakkelijk te maken én natuurlijk heerlijke ontbijtgranen met jullie delen!

Ontbijtgranen zijn normaalgesproken best wel ‘zwaar’, waardoor je er niet zo veel van kunt pakken, als je je houdt aan de aangegeven 30 á 40 gram granola, muesli, etc. Om eerlijk te zijn ben ik eigenlijk meer van het principe dat ik ontbijtgranen met yoghurt wil eten in plaats van andersom. Daarnaast zitten er zó veel toegevoegde suikers in de meeste ontbijtgranen, dus besloot ik wat te gaan experimenteren. En eigenlijk heb ik in één keer de ontbijtgranen gecreëerd die ik in deze blogpost met jullie ga delen. Ze waren gelijk perfect én “never change a winning team” zeggen ze wel eens, toch?!

Oké, ik was dus op zoek naar de perfecte ontbijtgranen om de dag op een verantwoorde manier te beginnen. Daarnaast vond ik het ook super belangrijk dat het ook écht heel lekker zou zijn, want als ik ergens een hekel aan heb, is het om dingen te eten die ik ‘mwah’ vind. Dus hierbij het recept voor de (in my opinion) allerlekkerste en verantwoorde ontbijtgranen. Via Instagram show ik vaak mijn maaltijden, toen ik plaatste dat ik ontbijtgranen aan het maken was, kreeg ik een aantal vragen over het recept en toen ik een poll deelde met de vraag of jullie deze graag zouden willen lezen op mijn blog, kwamen daar super veel positieve reacties op. Dus hierbij is het eerste recept op DailyDaphne.nl een feit!

 

Voorheen maakte ik de ontbijtgranen iedere ochtend, maar hier gaat toch wel veel tijd in zitten. Je moet de oven voorverwarmen, alles wegen en als het uit de oven komt, moeten de granen ook nog afkoelen. Ik maak nu dus eens in de zoveel tijd een voorraadje, zodat ik dit gewoon iedere ochtend gemakkelijk aan mijn yoghurt kan toevoegen.

Ingrediënten:
□ 100% Durum Tarwe Gepoft | Albert Heijn – €1,59
□ FlavDrops™ Vanille | MYPROTEIN – 50ml €6,49 | 100ml – €10,99
□ Agavesiroop | Lidl – ± €2,00
□ Kaneel | Lidl – ± €1,00
□ Koek- en speculaaskruiden van Verstegen | Albert Heijn – €2,99
Bovenstaande producten zijn de precieze producten die ik altijd gebruik. Je kunt natuurlijk ook soortgelijke producten gebruiken voor dit recept. Het is wel belangrijk om na te gaan of er geen gekke toevoegingen in de producten zitten. De FlavDrops™ van MYPROTEIN zijn trouwens vaker in de aanbieding. Op het moment dat ik deze blogpost schrijf, zijn deze weer met 40% korting te koop. Zeker een tip dus om dit in de gaten te houden! Je doet immers mega lang met zo’n flesje, dus dat is ook heel fijn.

Glutenvrije tip:
Mocht je een gluten allergie of intolerantie hebben, kun je de Gepofte Durum Tarwe vervangen door bijvoorbeeld gepofte rijst! Ga verder ook even zelf de ingrediënten van de overige producten na om te checken of de rest geen gluten bevat. 

What to do:
➀ Neem de bakplaat uit de oven en leg hier bakpapier op. Verwarm de oven voor op 200°C.
➁ Neem een grote kom en doe daar de volledige zak Gepofte Durum Tarwe in, dit is zo’n 160 gram.
➂ Voeg daar zo’n 60 gram Agavesiroop, 20 druppeltjes FlavDrops™, 4 eetlepels Kaneel en 1 eetlepels Koek- en Speculaaskruiden aan toe. Met de druppeltjes en kruiden kun je naar wens variëren!
➃ Meng alles goed door elkaar. Het kan heftig ruiken, maar dat komt gewoon door de -in verhouding- grote hoeveelheid kaneel die je ruikt. Je maakt nu natuurlijk een voorraadje, maar ben niet bang, de smaak is heerlijk, ookal lijkt de geur vrij heavy.
➄ Verdeel een deel van de ontbijtgranen over het bakpapier. Ik neem zelf meestal zo’n ⅓ van de volledige hoeveelheid, zodat de granen goed verdeeld zijn en niet over elkaar heen liggen.
➅ Zet de bakplaat voor zo’n 5 minuten in de oven.
➆ Laat de granen afkoelen en doe ze in een vershoudbakje.
➇ Herhaal de laatste drie stappen totdat je alle ontbijtgranen hebt gehad.

Mijn ontbijtje:
Ik zal ook nog even in het kort mijn precieze ontbijtje toelichten, zoals je ‘m op de foto aan het begin van dit artikel ziet. De ontbijtgranen zoals hierboven beschreven zijn vegan, echter is mijn ontbijtje dit niet. Ik eet namelijk Skyr, maar die zou je natuurlijk kunnen vervangen door een niet-dierlijke variant.

Mijn ontbijtje bevat:
□ ± 150 gram Skyr met Vanillesmaak
□ ± 70 gram appel
□ 15 gram gemalen notenmix
□ 10 gram rozijnen (let op: er zijn veel rozijnen te koop met gekke toevoegingen)
□ 15 gram ontbijtgranen

En oh, wat vind ik mijn ontbijtje heerlijk. Ik houd totaal niet van de zurige smaak die yoghurt vaak heeft en van de doffe, saaie smaak die de meeste gezondere varianten van ontbijtgranen hebben. De combinatie van deze ingrediënten is wat mij betreft echt top. Een feestje om de dag mee te starten!

Voedingswaarden ontbijtgranen:

Bovenstaande voedingswaarden zijn op basis van het volledige recept. Uit het volledige recept krijg je zo’n 15 porties van 15 gram. Dit betekent dat je uit komt op zo’n 52 kcal en 2,7 gram suiker voor een portie van 15 gram ontbijtgranen. Persoonlijk vind ik dit helemaal prima! Ik vul het dus wel nog aan met nootjes, rozijnen en fruit, zodat ik ook wat gezonde vetten en andere vitamines binnen krijg.

Nou, dat was ‘m dan: het aller eerste recept op DailyDaphne.nl. Ik moet zeggen dat ik het ontzettend leuk vond om weer eens een ander soort blogpost te schrijven. Ik denk dat jullie vaker recepten voorbij kunnen zien komen in de toekomst. Ik ben ontzettend benieuwd naar jullie mening over deze -wat mij betreft- overheerlijke ontbijtgranen!

Bloglovin’ | Instagram | Facebook

Delen: