HOE IK WERK, SCHOOL EN BLOGGEN COMBINEER | PURPUZ PLANNER

HOE IK WERK, SCHOOL EN BLOGGEN COMBINEER | PURPUZ PLANNER

Hi allemaal,

Deze week staat het een beetje in het teken van doelen behalen op mijn blog. Zo schrijf ik er nooit over en zo twee keer in een week, haha. Ik ben een echte control freak, iets wat vast bekent is bij de mensen die mij goed kennen. Al van kleins af aan wil ik precies weten wanneer en hoe iets gaat plaatsvinden. Vroeger kon ik echt vastlopen op het moment dat iets even niet zo ging als ik in gedachten had. Aangezien het leven tegenwoordig alsmaar complexer en vluchtiger wordt en dingen daardoor vaker anders lopen dan gepland, heb ik mijzelf beetje bij beetje geleerd om beter om te gaan. Ondertussen kan ik wel zeggen dat ik goed tegen veranderingen kan en echt heel flexibel ben geworden als het gaat om mij snel aanpassen als iets even anders loopt dan gepland. Toch vind ik het heel erg fijn om alles op een rijtje te zetten en dingen vooruit te plannen. Ik durf mijn planning los te laten, maar ergens geeft het mij heel veel houvast om mijn doelen te behalen. Aangezien ik iemand ben die heel graag haar doelen nastreeft, is het voor mij heel belangrijk om vooruit te plannen. Daar heb je natuurlijk niet alleen de skills voor nodig om een goede planning te maken, maar ook de juiste tools. In dit artikel vertel ik jullie meer over mijn favoriete planner aller tijden. Lees je mee?

Voor mij is het heel belangrijk om te plannen. Tegenwoordig bestaan er honderden apps waarmee je jouw dag van voor tot achter kunt indelen. Toch werken al die apps niet voor mij. Ik heb gewoon een fysieke planner nodig waar ik lekker in kan markeren, krassen en schrijven. Ik doe heel veel dingen digitaal, maar als het gaat om dingen noteren (denk aan plannen of een samenvatting maken), doe ik dat veel liever in een fysiek boekje in plaats van in mijn telefoon. Ouderwets? Het zal best, maar voor mij werkt het, haha.

Al maanden was ik op zoek naar een agenda en planner in één. Velen zullen zich afvragen wat het verschil is tussen een agenda en een planner, dus ik zal even in het kort uitleggen waar het verschil ‘m voor mij in zit. Ik versta onder een agenda een boek of schrift waar ik mijn afspraken in noteer: wanneer heb ik school, werk, rijles, moet ik naar de tandarts of ga ik lekker uiteten? Ik schrijf in mijn agenda dus precies op welk tijdstip ik waar aanwezig moet zijn. De dingen die in mijn agenda staan zijn als het ware al mijn afspraken buiten de deur. Een planner gebruik ik om hele andere dingen in te zetten. Ik maak bijvoorbeeld een lijstje van de dingen die ik op die dag moet doen, bijvoorbeeld: blogpost parfum schrijven, foto’s maken lipstick, college 11 samenvatten en mail bijwerken. Ik wil die dingen dan wel op een bepaalde dag gedaan hebben, maar de volgorde en het tijdstip maakt niet uit. Ik hoop dat ik een beetje goed heb kunnen uitleggen waar het verschil ‘m voor mij in zit.

Ik had altijd een losse agenda en een losse planner, iets waar ik zelf liever verandering in zou brengen. Ik was al een tijdje op zoek naar een agenda waar ik ook genoeg plek in zou hebben om mijn planning in te maken én eventueel ideetjes en random notities in op te schrijven. En ik kan alvast verklappen: die heb ik ein-de-lijk gevonden.

Stop dromen, start doen. 

De Purpuz Planner is de eerste planner die geheel is ontworpen om jouw doel te behalen. In een inspirerende omgeving word je geholpen met het stellen, plannen én bereiken van jouw doel. Daarbij is er ook ruimte om te reflecteren, waardoor jij jouw doel in balans behaalt.

Als je de agenda opent, kom je allereerst twee bladzijden tegen waar je de ruimte hebt om een creatie te maken van de dingen die jou energie geven. De vraag is: welke geluksmakers zijn belangrijk voor jou? Schrijf, teken of plak op deze pagina de dingen op waar jij energie van krijgt en die jou gelukkig maken. Door dit te doen krijg je bij het openen van de planner altijd een energiek gevoel. Omdat het jaar al bijna is afgelopen, heb ik dit nog niet gedaan. In mijn volgende planner wil ik dit zeker gaan doen en dan ga ik denk ik een collage maken van allerlei quotes die mij inspireren. Als ik dan even niet meer weet waar ik het zoeken moet of geen motivatie meer heb, kan ik gemakkelijk terug naar die eerste pagina om mijzelf op die manier weer te inspireren.

Na deze pagina komt de inleiding van de planner. Hier wordt uitgelegd waarom deze planner is gemaakt. Clen is de founder & creator achter de Purpuz Planner en had de droom een meer effectieve agenda voor zichzelf te ontwerpen. Hij wilde een agenda creeeren die heb zou  helpen zijn doelen te plannen, te motiveren en te reflecteren. Hij geeft aan dat de Purpuz Planner nu zijn basis is voor een gebalanceerd, gelukkig en succesvol leven. Als je de bladzijde omslaat, zie je een jaaroverzicht én de feestdagen van dit jaar. Sla je de bladzijde weer om, zie je de tekst die je op bovenstaande afbeelding kunt lezen.

Succes.
Succes komt niet met 1 grote stap, niet in 1 keer. 
Succes is een pad, veel kleine stappen, doelbewust gezet.
Het doel, een ankerpunt. 
Succes aan de horizon, een ontdekkingsreis door dal en hoogte.
Paden vol overwinning, groeiende ervaring.
Vandaag verder, verder dan ooit te voor. 

Ik denk dat deze quote het doel van de gehele planner goed omvat. Ik hou van dit soort tekstjes, aangezien ik daar altijd heel veel motivatie uit haal.

Op de bladzijde daarna staat uitgelegd hoe de planner werkt. Er zijn namelijk acht tools om jouw doel op een zo gebalanceerd mogelijke manier te behalen. Door deze acht tools wordt je droom werkelijkheid. De eerste vier tools helpen je jouw dromen om te zetten in een planbaar doel. Daarnaast zijn er twee tools die je helpen plannen én twee tools die je laten reflecteren op de voortgang naar het behalen van je doel. Ik leg even kort uit wat de tools inhouden:

 1. Purpuz map: 
  Helpt je dromen te visualiseren
 2. Purpuz matrix:
  Helpt je om je dromen te ordenen
 3. Purpuz plan:
  Helpt je om je doelen op te delen in stappen
 4. Purpuz pad: 
  Helpt je om je doelen te voorzien van tijd en volgorde
 5. Maandplanning: 
  Geeft je structuur en overzicht
 6. Weekplanning:
  Geeft je jouw dagelijkse to do’s
 7. Dagreflectie: 
  Laat je stilstaan bij wat goed ging en waar je in kunt groeien
 8. Vragen aan jezelf:
  Laat je stilstaan bij afgelopen maand, het heden en de toekomst

Het uitgebreide stappenplan tot het doel is te vinden in het werkboek, dat achterin de planner staat. Daar vind je ook de Purpuz Map, Matrix, Pad én het Plan om in te vullen. Ik vind het zelf heel handig dat er ook ruimte is om deze stappen in de planner zelf te kunnen noteren. Op die manier heb je alles bij elkaar en kun je gemakkelijk terugkijken naar de doelen die je voor jezelf hebt opgesteld.

Nadat er precies is uitgelegd wat de eerste vier tools inhouden, komt de instructie van de maandplanner aan bod. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de maandplanner zelf eigenlijk veel te weinig gebruik. Op de een of andere manier vind ik een weekplanner altijd een stuk fijner. Toch wil ik ‘m graag gaan gebruiken om bijvoorbeeld al mijn afspraken in te zetten. De maandplanner komt dus iedere maand terug en is veel meer dan alleen een schemaatje waar je je belangrijkste afspraken in kunt zetten. Dit onderdeel van de planner heeft namelijk maar liefst zeven (!) onderdelen:

 1. Afspreken met
  Van welke mensen krijg je energie en word je blij? Is het die ene collega, die uit het oog verloren achterneef of je beste buur? Maak een afspraak met ze!
 2. Waar naar toe
  Waar wil je deze maand naar toe? De natuur in, naar een inspirerende lezing of naar een toneelstuk waar je over hebt gelezen? Plan dit in!
 3. Experimenteren met
  Is er iets wat je graag wil leren, veranderen of proberen? Ga het doen! Probeer eens een nieuw recept. Leer mediteren of start met sporten en kijk gewoon wat je ervan vindt.
 4. Beloning aan mezelf
  Geef jezelf een beloning, omdat je zo goed in jezelf investeert. Neem een warm bad, geef jezelf een schouderklopje of iets moois.
 5. Mijn maanddoelen
  Hier schrijf je jouw doelen op voor de maand. Wat zijn de stappen uit het Purpuz Pad die je die maand wilt gaan zetten?
 6. Maandkalender
  De maanddoelen, de inhoud van de rubrieken en eventuele afspraken plan je hier globaal in.
 7. Creatieve ruimte  
  Laat je creativiteit de vrije loop. teken, kleur, maak aantekeningen… Deze ruimte is voor jou!

Ik had trouwens mooie foto’s gemaakt van de schema’s, maar daar is alles minder goed op te lezen, vandaar even screenshots van de website van Purpuz Planner! Later dit artikel zie je wel hoe ik de agenda indeel en gebruik!

Daarna wordt uitgelegd hoe de weekplanning in elkaar zit. De weekplanner is ingedeeld in acht onderdelen, daar gaan we:

 1. Weekdoel
  Hier staat het doel dat deze week belangrijk voor je is. Dit kan het doel zijn waar je aan werkt, maar ook een manier waarop je iets wil bereiken.
 2. Wijsheid & motivatie
  Wijsheid en motivatie haal je uit jezelf maar ook uit anderen. Daarom is er wekelijks een inspirerende quote of spreuk voor je.
 3. Uitdaging
  Wekelijks staat hier een nieuwe uitdaging voor je, geïnspireerd op de quote of spreuk van die week.
 4. Dagreflectie
  Vul hier aan het einde van de dag twee woorden in: a) jouw dagelijkse overwinning, b) jouw dagelijkse groei.
 5. Mijn week to-do’s
  Vanuit je maandplanning beschrijf je hier de stappen naar jouw doel voor deze week. Deze vul je aan met andere belangrijke privé en werk to-do’s. De geschatte tijd staat erbij, zodat je ze makkelijk kunt inplannen in de week.
 6. Dagdoel
  Wat is jouw belangrijkste doel voor vandaag? Geef hier je dagdoel de aandacht die het verdient. En zet de volgende positieve stap in je ontwikkeling.
 7. Weekkalender
  In de weekkalender plan je jouw to-do’s en afspraken. Het helpt als je hiervoor een vast moment in de week kies, bijvoorbeeld een zondagavond.
 8. Creatieve ruimte
  Laat je creativiteit de vrije loop. Teken, kleur, maak aantekeningen… deze ruimte is voor jou!
De zevende tool is de dagreflectie, deze kun je invullen in de weekplanning (nummertje 4). Ik vind het zelf altijd heel fijn om op mijzelf te reflecteren. Mijn valkuil is daarbij dat ik altijd veel te streng ben voor mezelf en het lastig vind om positieve punten te bedenken. Het fijne van de Purpuz Planner vind ik dat er ook duidelijk wordt gevraagd om jouw ‘overwinning’, waardoor ik bewust moet gaan nadenken over wat er wél goed is gegaan.
De achtste en laatste tool is het ‘vragen aan jezelf’. Aan het einde van iedere maand zijn er twee pagina’s voor reflectie. Je reflecteert op de afgelopen maand, staat stil bij het heden en kijkt naar de toekomst. Je vult dan een aantal vragen in, waardoor je meer inzicht krijt in jezelf.
En daar komt ‘ie eindelijk: de agenda! In de agenda kun je dus iedere maand de maandplanning, de weken van de maand én twee reflectiepagina’s terugvinden.
De opzet van de maand- en weekplanner heb je net natuurlijk al gezien. Je ziet hierboven een voorbeeld van hoe ik mijn Purpuz Planner gebruik. Wat gelijk opvalt zijn de vele kleurtjes die je ziet. Ik ben erg visueel ingesteld, waardoor het voor mij heel belangrijk is om met verschillende kleuren te werken. Al deze kleuren hebben een betekenis en dat geeft mij rust. Een korte uitleg van de kleuren:
> Geel: doel of to-do niet gehaald.
> Blauw: doel gehaald.
> Roze (in het agenda gedeelte): deze afspraak is geweest.
> Roze (in het to-do gedeelte): blog to-do gehaald.
> Paars: privé to-do gehaald.
> Oranje: school to-do gehaald.
Waarschijnlijk is dit voor jou volkomen onlogisch, maar voor mij werkt dit kleurenschema enorm goed. Ik weet dat als ik iets heb gemarkeerd, ik er niet meer naar hoef te kijken. Als de week is afgelopen en er bepaalde doelen of to-do’s nog niet zijn voltooid, markeer ik ze geel, zodat ik ze kan meenemen naar de week erna.
Mijn creatieve ruimte heb ik deze week gebruikt om even wat dingen voor mijn blog op een rijtje te zetten. Ik ging na welke producten ik nog had liggen ter review. Vaak ga ik producten gebruiken en vergeet ik daarna dat ik dat product nog niet heb gereviewd, haha. Ondertussen heb ik een losse lijst achterin de planner gemaakt. Op die lijst zet ik alle producten die binnenkomen en ik streep ze af als ik ze heb gereviewd. Het is onwijs leuk om veel pakketjes te ontvangen, maar op een gegeven moment werd het zo veel dat ik er zelf gewoon helemaal gek van werd omdat ik er geen ordening in had. Nu ik alles heb opgeschreven merk ik dat het mij rust geeft. Meestal gebruik ik de creatieve ruimte om kleine notities te maken tussendoor, bijvoorbeeld over een documentaire die voorbij komt op Facebook en die ik echt nog eens wil kijken. Dat zijn dingen die ik op dit stukje schrijf.
Daarbij zie je dat ik op de zondag eigenlijk geen afspraken op had staan. Deze dag heb ik ervoor gekozen even specifieke punten op te schrijven van mijn to-do lijst.
Zoals je ziet, plan ik altijd enorm veel in. Er wordt vaker gezegd dat je niet te veel moet inplannen, omdat je dan als het ware de moed verliest. Ik had daar vroeger ook last van, maar op dit moment niet meer. Ik vind het tegenwoordig veel fijner om gewoon alles op te schrijven wat nog moet gebeuren. Ook zie je dat ik deze week niet echt bezig was met het strikt willen behalen van mijn doelen. Ik was vooral heel veel met school bezig en dat was voor mij het meest belangrijk. Ik probeer mij steeds meer aan mijn doelen te houden en dat gaat nu heel goed. Ik had natuurlijk ook een foto kunnen maken van een week waar het helemaal perfect is gegaan en ik geen geel heb hoeven gebruiken, maar dat is niet realistisch. Ik wil jullie een realistisch beeld geven. Het is niet altijd haalbaar om al je doelen of to-do’s te voltooien. Dat is ook helemaal niet erg, zolang je maar in jezelf blijft geloven.
Achterin de Purpuz Planner is er ook een bladzijde gemaakt waarin je je afspraken voor het volgende jaar kunt opschrijven. Ik heb  bijvoorbeeld al opgeschreven wanneer mijn tentamenweek plaatsvindt. Ik vind het heel handig dat ook daar aan is gedacht!
Ook zit er een koortje in de planner, waardoor je gemakkelijk de pagina terugvindt waar je moet zijn, handig!
Waarschijnlijk heb je het al gemerkt, maar ik ben enorm enthousiast over deze planner. Dit is de eerste planner die ik al langer dan een paar weken gebruik, haha. Meestal werken planners toch net niet prettig genoeg, waardoor ik ze al gauw aan de kant leg. De Purpuz Planner is overzichtelijk en heeft zo veel mogelijkheden, I love it! Als ik één minpuntje moet noemen over de planner, is dat het feit dat deze planner alleen wordt uitgebracht voor ‘hele jaren’. Ik zou het als student erg fijn vinden als er ook een planner op basis van schooljaren zou worden ontworpen.

Wat ook fijn is, is het feit dat de planner van 2017 via deze link gratis te downloaden is, waardoor je er eens rustig doorheen kunt bladeren en kunt kijken of deze planner bij jou past. Ik heb ondertussen al een aantal mensen die ik ken aangestoken met deze planner. Ik ben oprecht zó enthousiast dat ik ein-de-lijk een planner heb gevonden die echt voor mij werkt.

Zeker leuk om te onthouden voor je kerst wishlist, zo kun je het nieuwe jaar gelijk goed beginnen met het realiseren van jouw voornemens/doelen. Natuurlijk is het ook leuk om iemand te verrassen met zo’n planner. Ik vind het altijd tof om iemand een cadeau te geven waar diegene ook echt iets aan heeft! De planner is voor €34,99 te koop via de website van Purpuz, maar ook via Bol.com (beiden gratis verzending). Wil je ‘m voor een leuk prijsje uitproberen? De planner van 2017 is nu te koop via de website van Purpuz met 50% korting!

Bloglovin’ | Instagram | Facebook

*Dit artikel bevat producten die ik heb ontvangen ter review. Ik hecht heel veel waarde aan eerlijke artikelen, dus dit heeft geen invloed op mijn mening.

Delen: