URBAN DECAY JEAN-MICHEL BASQUIAT

URBAN DECAY JEAN-MICHEL BASQUIAT

Hi allemaal,

Urban Decay is zo’n merk waar ik echt altijd mijn ogen uit kijk, maar heb ik er zelf nog nooit iets van gekocht. Een tijdje geleden schreef ik een review over de Meltdown Makeup Removers van dit mooie merk. Ik heb de producten -met mijn toch wel hoge verwachtingen- getest en helaas bleken de producten voor mij niet te werken. Teleurgesteld als ik was, verloor ik de hoop -gelukkig!- niet. Ik ontving namelijk ook een Limited Edition collectie die nu nog -deels- verkrijgbaar is bij geselecteerde Ici Paris XL filialen. Ik was enorm benieuwd naar deze producten!

Op de een of andere manier heeft het heel erg lang geduurd voor deze review online komt. Waar dat door komt? Ik heb er geen hele duidelijke verklaring voor… Omdat de producten er zó tof uit zagen, wilde ik er hele mooie foto’s van maken. Dat is iets wat ik nogal pittig vond door de vrolijke, maar ook drukke verpakkingen van deze lijn. Ik stelde het continu uit, omdat ik er precies het goede licht voor wilde hebben. Nu zijn we een aantal weken -lees maanden- verder en nu staat de review dan ein-de-lijk online. Over de foto’s ben ik uiteindelijk helaas niet echt tevreden, maar we doen het er maar mee, haha! Wat ik hiervan heb geleerd? Niet zo lang uitstellen en perfectionistisch willen zijn, maar gewoon aan de slag gaan met de producten, ook al zijn ze té mooi.

Oké, dan over naar de collectie. Deze Limited Edition is dus ontworpen in samenwerking met Jean-Michel Basquiat. Basquiat was één van de meest invloedrijke kunstenaars van de twintigste eeuw, maar eerlijk gezegd had ik eerder nog nooit van hem gehoord.

Achterliggende gedachte LE:

Jean-Michel Basquiat behoorde tot de neo-expressionistische beweging. Hij rebelleerde hiermee tegen de conceptuele en minimalistische kunst; die de jaren ’70 domineerden. Neo-expressionistische kunst stond erom bekend om de normen in compositie en design te doorbreken. Deze kunst heeft vaak een herkenbaar onderwerp, weergeven op een rauwe manier met diverse texturen en intense kleuren. Bij UD waren we al jaren fan van Basquiat, dus toen zijn nalatenschap ons benaderde voor een samenwerking konden we niet wachten om aan de slag te gaan.

Iets wat gelijk opvalt, zijn de toffe verpakkingen van deze collectie! Ik vind dat de verpakkingen heel goed uitstralen wat voor een kunstenaar Jean-Michel Basquiat was. Van de namen van de tinten tot het kleurengamma en de verpakkingen, alle producten van deze special-edition samenwerking zijn gebaseerd op het werk van de baanbrekende kunstenaar Jean-Michel Basquiat. 

De collectie bestaat uit drie palettes (waarvan ik er twee laat zien in deze review!), drie lipsticks én drie oogpotloden. Het is een veelzijdige collectie en er is precies ingespeeld op de delen van het gezicht waar opvallende kleuren aangebracht mogen worden.

De palettes zijn gebaseerd op de schilderijen van Basquait en zitten verpakt in een mini reproductie van zijn kunstwerk. Kijk trouwens de achterkant van de palettes, daar zit een groef in, zodat je ze zou kunnen ophangen, net als een schilderij. Zó onwijs origineel en leuk bedacht, I love it!!! Daarnaast hebben de palettes een canvas cover, iets wat ik ook nog nooit eerder heb gezien bij een palette. En nu gaan we ein-de-lijk door naar de inhoud van palettes, yes!

TENANT EYESHADOW PALETTE – €40,00

Het Tenant Eyeshadow Palette bevat acht exclusieve, felle dromerige tinten. Elke tint bevat ons Pigment Infusion SystemTM, waardoor de oogschaduw een rijke kleur heeft, makkelijk blendt, en fuweelachtig aanvoelt. Beide palettes bevatten een spiegel en een dubbelzijdig oogschaduwkwastje voor gemakkelijke applicatie. Dit is het felle palette van de twee. Er is namelijk ook een meer draagbaar palette uitgebracht, het Gold Griot palette.

Hoe prachtig ziet dit palette eruit? Wauw.

Wow, zoals je ziet zitten er aardig wat opvallende kleuren in het palette. Ik was echt in shock toen ik deze kleuren zag, haha! Persoonlijk zou ik dit soort kleuren nooit buiten de deur dragen. Het is leuk om eens te experimenteren, maar voor mij blijft het daar dan ook bij. Ik ben zelf heel erg fan van aardetinten, dat vind ik heel mooi.

Studio – 1960 – Neo – Les – Graffiti – Exu – Boom – Untitled

Urban Decay omschrijft de kleuren als volgt:
» Studio – Mat bleekroze
» 1960 – Mat felroze 
» Neo – Diep aubergine met micro-glinstering
» Les – Mat satijn-achtig houtskool
» Graffiti – Diep metallic groen
» Exu – Glinsterend felgroen
» Boom – Mat fel blauwgroen
» Untitled – Mat rijk diepblauw

Oké. Wow. WAT EEN PIGMENTATIE. Ik ben helemaal verliefd. Ik weet dat Urban Decay enorm goede oogschaduwpalettes maakt, maar hoe gaaf is dit pigment? Alle kleuren komen precies zo uit als hoe ze er in de pan uit zien, echt te gek. Ook voelen de oogschaduws heel erg zacht aan en zijn ze helemaal niet poederig.

Iets wat ik ook een enorm groot pluspunt vind, is het kwastje dat erbij zit. Normaalgesproken krijg je zo’n stom sponsapplicatortje erbij waar je helemaal niets mee kunt. Die dingen moeten echt verbannen worden, haha. Het kwastje dat in dit palette zit, is kwalitatief heel erg goed. Ik prefereer wel mijn eigen kwasten, maar dit is zeker niet slecht en heel erg handig voor bijvoorbeeld op reis. De linkerkant is klein, plat en stevig, waardoor je heel gemakkelijk een lijtje onder je ogen kunt zetten met een oogschaduw uit het palette. De rechterkant is eigenlijk een heel basic plat oogschaduwkwastje.

Wauw, wat een kwalitatief goed palette is dit en wat vind ik het jammer dat deze kleuren -voor mij- niet draagbaar zijn. Deze oogschaduws zijn echt een musthave, al zou ik dan voor een natuurlijker palette gaan. Na het testen van dit palette wil ik meer oogschaduwpalettes van Urban Decay, want ik heb nog nooit zo’n fijn palette gehad als dit. Wat een toppertje!

GALLERY BLUSH PALETTE – €35,00

Het Gallery Blush Palette bevat twee tinten blush, een bronzer en een highlighter. Deze veelzijdige tinten zijn geschikt voor elke huidtint en de Afterglow formule zorgt voor een langdurig kleurresultaat tot 8 uur lang. 

Zoals je ziet, staat er nog een uitleg op de achterkant van het kartonnetje dat om het palette zit. Er is ook duidelijk te zien dat er vier kleuren in het palette zitten en wat voor een tinten het zijn, handig!

Dit palette trok gelijk mijn aandacht. Dit is toch gewoon een pareltje? Ik vind het palette er écht heel erg mooi uit zien. Toch was ik -op het moment dat ik naar de individuele kleuren ging kijken- een beetje bang voor de bronzer, aangezien ‘ie er best wel donker uit ziet.

X-Rated – Now’s the time – Jawbone – Noho

Urban Decay omschrijft de kleuren als volgt:
» X-rated – Medium roze
» Now’s the time – Glanzend champagnegoud
» Jawbone – Medium brons
» Noho – Stralend bessenroze

Ook de pigmentatie van deze kleuren is weer adembenemend. De kleuren zijn zó intens, daar kan ik echt van genieten. Nadeel is natuurlijk wel dat je heel goed moet opletten met de pigmentatie, aangezien je geen roze vlek op je wang wil hebben. Mijn lievelingskleur uit dit palette is toch wel de highlighter, een hele mooie intens goude glans. Ik ben er helemaal verliefd op! De bronzing kleur is voor mij helaas te warm en donker. Ik kan ‘m dragen, maar dan moet ik mij heel bewust zijn van de pigmentatie en heel erg goed mijn kwast aftikken. De twee blushes zijn ook heel erg mooi. De donkere variant staat mij persoonlijk het beste, maar dat is natuurlijk voor iedereen verschillend.

Ik denk dat dit palette niet zozeer geschikt is voor de hele porseleinen huidjes, zoals die van mij. Vooral de bronzer is daar eigenlijk veel te intens, donker en warm voor. De highlighter is wel echt to die for, wat een feestje om naar te kijken!

24/7 GLIDE-ON EYE PENCIL POST PUNK – €21,00

Maak je look af met drie tinten oogpotlood. Geïnspireerd door de kunst van Jean- Michel Basquiat, ontwikkelden we drie nieuwe tinten van ons 24/7 Eye Pencil. Vervolgens maakten we de verpakking zo dat deze 24/7 Eye Pencils lijken op echte kleurpotloden. De crème-achtige waterproof formule brengt soepel aan, is in het begin blendbaar en blijft lang zitten. 24/7 bevat onder andere de ingrediënten jojoba olie, vitamine E en katoenzaadolie.

Wow, weer zo’n heftige kleur. Ik ontving de kleur Post Punk, die door Urban Decay wordt omschreven als: “fel neongroen met pareldeeltjes“.

Als ik deze kleur zie, komt gelijk de kleur ‘gifgroen’ in mij op. Ik ben heel eerlijk als ik zeg dat ik deze kleur niet kan waarderen. In ieder geval voor dagelijks gebruik niet. Ik snap dat dit voor bepaalde fotoshoots wél weer heel tof kan zijn.

Wederom is de kwaliteit van het potlood heel goed. Het potlood glijdt gemakkelijk over mijn ooglid heen en brengt soepel aan. Ook is de pigmentatie erg goed, ook al is het zo’n lichte kleur. Ik zou zelf ook wel eens en zwart oogpotlood willen proberen van deze lijn, aangezien die denk ik meeeega zwart zal zijn. De kwaliteit is zeker een blijvertje, maar de kleur? Voor mij niet!

CREAM LIPSTICK ABSTRACT – €19,50

Geen collectie is compleet zonder lipstick, daarom ontwikkelden we drie volledig nieuwe exclusieve tinten Vice Lipstick, geïnspireerd op de kleuren in de kunst van Basquiat. Elke tint levert een intens kleurresultaat, met een rijk, crèmig gevoel en ons Pigment Infusion SystemTM. De dop van de lipstick is van canvas en is bedrukt met de kunst van Basquiat. Voilà, een kunstgalerie in je handtas.

Ik ben al een hele tijd benieuwd naar de kwaliteit van de Vice Lipsticks, dus naar deze was ik ook erg benieuwd. Deze lipstick is een cream lipstick, wat betekent dat ‘ie de lippen voedt én een glansje achterlaat. Ik ben tegenwoordig meer van de matte lipsticks, omdat die over het algemeen langer blijven zitten. Toch vind ik deze lipstick erg fijn. Het draagcomfort is natuurlijk top én de kleur slijt heel mooi en geleidelijk. De kleur blijft ongeveer vier uurtjes zitten, prima!

De kleur Abstract is een Nude-Taupe kleur die ik op de een of andere manier heel lastig op foto kreeg. Ik vind de kleur erg mooi, maar net iets te bruin, waardoor ik ‘m zelf niet op dagelijkse basis zal dragen. Als de kleur iets minder bruinig was geweest, was de lipstick voor mij een mooie every-day kleur geweest.

Ik vind het heel lastig om een eindconclusie te trekken als het gaat om de Jean-Michel Basquiat collectie. Aan de ene kant vind ik de kwaliteit echt tha bomb! Dit zijn de eerste Urban Decay make-up producten die ik in huis heb en waar ik mee heb kunnen experimenteren en wow, wat is de kwaliteit goed zeg. Toch ben ik niet overtuigd van deze collectie en dat komt gewoonweg door de kleuren. Ik zou deze producten zelf nooit hebben gekocht, omdat het mijn kleuren niet zijn, maar dat is natuurlijk puur een mening en smaak. Het oogschaduwpalette vind ik te fel, bij het blushpalette moet ik heel goed mijn kwast aftikken, omdat het anders veel te donker is. Ook is het oogpotlood helemaal niet mijn kleur en vind ik de lipstick te bruin. Mij lijkt het andere oogschaduwpalette trouwens wel heel erg mooi, die kleuren zijn ook gewoon veel draagbaarder. Wel denk ik dat dit hele toffe producten zijn voor MUA’s, omdat -vooral- de oogschaduws enorm goed gepigmenteerd zijn!

Eén ding weet ik zeker: het zal niet lang duren voordat ik mezelf eens ga verwennen met een palette en/of lipstick die qua kleur(en) goed bij mij past. Ik ben namelijk helemaal verliefd op de kwaliteit en werking van deze producten, waardoor ik heel erg de drang voel om allemaal Urban Decay producten aan te gaan schaffen, haha!

Deze producten zijn verkrijgbaar bij geselecteerde ICI Paris XL filialen:
» Kalverstraat – Amsterdam
» Lijnbaan – Rotterdam
» Grotemarktstraat – Den Haag
» Demer – Eindhoven
» Eindestraat – Breda
» Diezerstraat – Zwolle
(Per filiaal zal het aanbod verschillen, aangezien de collectie al een tijdje uit is. Toen ik een paar weken geleden in Eindhoven was, lagen daar nog veel producten van de collectie, maar ik weet dus niet hoe dit in andere filialen is!).

YouTubeBloglovin’ | Instagram | Facebook

*Dit artikel bevat producten die ik heb ontvangen ter review. Ik hecht heel veel waarde aan eerlijke artikelen, dus dit heeft geen invloed op mijn mening.